(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Натепер використання стандартизованої технології факоемульсифікації є основою хірургії катаракти, яка дозволяє успішне проведення операції з мінімальним відсотком ускладнень. Для реабілітації пацієнтів із двосторонньою катарактою найчастіше використовується хірургічний підхід, що дозволяє провести операцію факоемульсифікації лише на одному оці. Водночас у світовій практиці все частіше використовується підхід під назвою «immediately sequential bilateral cataract surgery (ISBCS)», що означає негайну послідовну двосторонню хірургію катаракти. Виникає питання – наскільки безпечне виконання двосторонньої хірургії катаракти з погляду післяопераційних ускладнень.