(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Актуальність. Доцільність тривалого застосування бромфенаку 0,09% в терапії загострень увеїтів до сих пір викликає дискусію серед офтальмологів. Мета: підвищити ефективність лікування передніх HLA-B27 асоційованих увеїтів шляхом додавання до комплексної терапії препарату «Броксінак», що містить в своєму складі бромфенак 0,09%. Матеріал та методи. 42 пацієнта (68 очей) із переднім HLA-B27 асоційованим увеїтом. Термін спостереження 24 місяці. Всі включені пацієнти отримували системну терапію метилпреднізолоном та метотрексатом. Пацієнти основної групи протягом всього терміну спостереження приймали препарат «Броксінак» (очні краплі) з 0,09% бромфенаком. Пацієнти контрольної групи отримували препарат (очні краплі) з дексаметазоном 0,1%. Результати. Різниці між кількістю рецидивів та інтенсивністю запалення, виявленої за даними лазерної фотометрії при рецидивах, не встановлено. Більшість епізодів рецидиву увеїту у пацієнтів була с показниками фотометрії в межах від 20 до 50 в обох групах. Встановлена значуща різниця (р=0,05 та р=0,007 відповідно) в розвитку ускладнень (катаракта, підвищення внутрішньоочного тиску (ВОТ)) у пацієнтів основної та контрольної груп. В основній групі за весь період спостереження катаракта розвинулась в 8 очах, в контрольній групі – в 19. Показники внутрішньоочного тиску були підвищеними в основній групі лише у 1 пацієнта (1 око), а в контрольній – у 6 пацієнтів (7 очей). Різниці між групами в гостроті зору на початку дослідження не встановлено (в основній групі 0,86 (SD 0,21) проти 0,78 (SD 0,18) в контрольній групі, p=0,07). Наприкінці в основній групі гострота зору дорівнювала 0,92 (SD 0,12), а в контрольній – 0,65 (SD 0,16), різниця статистично значуща (р=0,006). Протягом всього терміну спостереження у пацієнтів основної групи побічних ефектів від застосування бромфенаку 0,09% не спостерігалось. Висновки. Додавання до комплексної терапії препарату «Броксінак», що містить в своєму складі бромфенак 0,09%, дозволяє підвищити ефективність лікування передніх HLA-B27 асоційованих увеїтів. При його тривалому прийомі знижується тяжкість рецидиву увеїту, не менше, ніж при застосуванні дексаметазону 0,1%. При застосуванні бромфенаку 0,09% не спостерігались побічні явища на відміну від дексаметазону 0,1%, а також не встановлено пошкоджень рогівки.