(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Актуальність. Через низьку поширеність вазопроліферативних пухлин (ВПП) не існує стандартизованого підходу до лікування їх, що зумовлює необхідність пошуку й розроблення нових методів більш ефективного лікування таких пухлин зі збереженням високих зорових функцій. Мета – оцінити результати хірургічного лікування хворих на ускладнені випадки вазопроліферативних пухлин сітківки після проведення трансциліарної вітректомії з ендорезекцією пухлини й застосуванням високочастотного електрозварювання біологічних тканин (ВЕБТ). Матеріал і методи. Наведено дані результатів хірургічного лікування ВПП сітківки великих розмірів, ускладнених ексудативним відшаруванням сітківки, набряком макули, епіретинальним фіброзом у 5 пацієнтів (6 очей). Усім хворим проводили комплексне офтальмологічне обстеження (візометрію, біомікроскопію, офтальмоскопію, тонометрію), ультразвукову діагностику, оптичну когерентну томографію. Ефективність лікування оцінювали на основі таких даних: анатомічні (прилягання сітківки) та функціональні результати, наявність геморагічних інтра- й післяопераційних ускладнень, резорбція субретинальних ексудатів, відновлення ретинального профілю, відсутність рецидивування пухлини протягом періоду спостереження (6 місяців). Результати. Інтраопераційно ВПП видалена в повному обсязі в усіх випадках, кровотеча під час операції була відсутня. Через 6 місяців після операції під час контрольного огляду максимально коригована гострота зору (МКГЗ) коливалася в межах 0,17–0,3. Покращення гостроти зору, часткова резорбція твердих ексудатів і відновлення ретинального профілю досягнуто в усіх випадках (6 очей). Протягом періоду спостереження в жодному випадку рецидивів не відмічали. Висновок. Вітректомія з ендорезекцією ВПП дає змогу отримати позитивні анатомічні й функціональні результати, що робить її оптимальною в лікуванні ускладнених випадків ВПП сітківки великих розмірів, резистентних до більш щадних методик, а застосування ВЕБТ є ефективним методом для досягненні інтраопераційного гемостазу.