(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Прямі й непрямі пошкодження зорового нерва є однією з причин стійкого порушення зорових функцій при очній і черепно -мозковій травмах. Мета дослідження. Вивчити особливості ультраструктури зорового нерва кроликів при експериментальній контузії очного яблука легкого ступеня. Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилися 20 кроликів (20 очей). Через 1 тиждень, 1 місяць, 2місяці після моделювання контузії досліджувалися шматочки зорового нерва методом електронної мікроскопії. Результати. Постконтузійні порушення в структурах зорового нерва первинно стосуються тонких ушкоджень нейротрубочок і нейрофіламентів, а також мітохондрій в аксонах нервових волокон. Висновки. В результаті моделювання контузії очного яблука легкого ступеня у кроликів визначені ранні та первинні ушкодження ультраструктури нервових волокон зорового нерва, які проявляються пошкодженням нейро-трубочок і нейрофіламентів, а також мітохондрій в аксонах нервових волокон.