(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Дослідження просторової контрастної чутливості (ПКЧ) після хірургії катаракти дозволяє більш точно оцінити якість отриманого зору. Мета — провести порівняльний аналіз показників ПКЧ у осіб з імплантованими ІОЛ п’яти різних моделей. Матеріал і методи. Дослідження ПКЧ проводилися в мезопічних і фото-пічних умовах на низьких , середніх і високих просторових частотах в різні постопераційні періоди. Групи формувалися відповідно до моделі імплантованої ІОЛ — SA 60AT, AOMI60, Technis®, SN60WFi, SL-907 Centrix DZ. Результати та їх обговорення. Дослідження ПКЧ показало перевагу ІОЛ SL-907 Centrix DZ всіх постопераційних періодах в мезопічних (в середньому від 0,7 до 2,2 Дб (4,8—16,0 %)) і фотопічних (від 0,6 до 1,7 Дб (3,6—10,1 %), відповідно) умовах (р<0,05) на низьких і середніх просторових частотах. Значення ПКЧ у високочастотній частини були однакові для всіх типів лінз. Показники ПКЧ на середніх частотах були більшими у порівнянні з низькими в середньому на 1,1 Дб (7,5 %) для всіх пацієнтів, але найбільший ступінь відзначений в групі з ІОЛ 8Б-907 Сеntrix В2 — 1,2 Дб (7,4 %). Висновки. ІОЛ 8Б-907 Сеntrix В2має кращі показники ПКЧ в порівнянні з іншими моделями, що дозволяє рекомендувати її для широкого використання з метою більшої персоналізації при виборі моделі ІОЛ.