(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Сьогодні офтальмологію важко уявити без сучасного методу оптичної когерентної томографії, яка дає змогу точної діагностики патології всіх шарів сітківки за допомогою скануючого лазера. Мета роботи — вивчити стан сенсорного шару сітківки та судинної оболонки ока за допомогою оптичної когерентної томографіїу хворих на увеїти. Матеріал і методи. Досліджено інформативність методу оптичної когерентної томографії при іридоциклітах (гострих і хронічних) та хоріоретинітах (вогнищевих і дисемінованих). В дослідженні приймали участь 58 пацієнтів (84 ока) в віці від 18 до 44років. Результати. При хронічному іридоцикліті в стадії ремісії виявлено витончення сенсорної частини сітківки в макулярній зоні. Можливо, це пов’язано з метаболічними порушеннями при довго протікаючому хронічному запальному процесі. Більш виразне збільшення товщини судинної оболонки встановлено при загостренні вогнищевого хоріоретинита, яке за максимальними значеннями в 2 рази, а при загостренні дисемінованого хоріоретинита — в 2,7рази перевищувало нормальні показники. В зоні вогнища товщина судинної оболонки нерівномірна і залежить від активності та виразності запального процесу. Висновки. Нами вперше при хронічному іридоцикліті в стадії ремісії виявлено витончення сенсорної частини сітківки в макулярній зоні. Встановлено достовірне збільшення (в 2,7 рази) висоти нейроепітелію при дисемінованому хоріоретиніті при активації запального процесу, та зменшення висоти сенсорної частини сітківки в стадії рубцювання. Можливо, це пов’язано з метаболічними порушеннями при довго протікаючому хронічному запальному процесі.