(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Актуальність роботи визначається участю антиоксидантної системи в розвитку вікової катаракти та біофлавоноїдів, здібних гасити вільні радикали та стимулювати антирадикальні процеси в тканинах ока. Мета дослідження. Вивчити вплив кверцетину на ферментну систему кришталика і камерної вологи у хворих на вікову катаракту. Матеріал та методи. Досліджено 88 пацієнтів, прооперованих з приводу вікової катаракти. Основна група (43 пацієнтів) в передопераційному періоді одержувала ліпофлавон і кверцетин (перорально), контрольна група (43 особи) не одержувала цих препаратів. Після операції здійснювали визначення вмісту супероксиддисмутази, каталази та глутатіонпероксидази в кришталиках та камерній волозі. Результати. Аналіз проведених досліджень свідчить про помітний захис¬ний вплив біофлавоноїду — кверцетина на ферментативну антиоксидантну систему кришталика та камерної вологи. Висновок. Застосування кверцетина у хворих на вікову катаракту значно впливає на ступінь активності ферментів антиоксидантної системи кришталика, особливо виражений вплив стосується активності каталази. В камерній волозі у цих хворих встановлено вплив даного біофлавоноїда на стан каталази та глутатіонпероксидази.