(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Застосування антибактеріальних препаратів групи фторхінолонів III-IV поколінь запропоновано Європейським та Американським товариствами офтальмологів як найбільш ефективний засіб профілактики післяопераційного ендофтальміта. Метою дослідження було вивчення впливу препаратів групи фторхінолонів III покоління — 0,5 % левофлоксацин та IVпокоління — 0,5 % моксіфлоксацин на епітелій кон’юнктиви у пацієнтів з явищами «сухого ока». Результати. Імпресійно-цитологічне дослідження кон’юнктиви дозволило виявити наявність дистрофічних змін епітелію в 86,6 % випадків. Тест Ширмера виявив нормальний рівень продукції сльозноїрідини у 24,3 % пацієнтів, у 66,3 % спостерігалось зниження секреції, та у 9,4 % — гіперсекреція. Інстиляції 0,5 % моксіфлоксацина сприяють стабілізації прекорнеальної сльозної плівки, тоді як інстиляції 0,5 % левофлоксацина — погіршенню показника, особливо в умовах гіперсекреції сльози, що пов’язано з наявністю в розчині 0,5 % левофлоксацина консерванта бензалконію хлоріду. Інстиляції 0,5 % монофлоксацина без консерванта і 0,5 % левофлоксацина з консервантом з однаковим ступенем погіршують цитологічний статус епітелію кон’юнктиви як у пацієнтів з початково нормальною цитологічною картиною, так і при дистрофічних змінах епітелію кон’юнктиви різного ступеня важкості.