(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Лікування хворих з більмами рогівки, ускладненими відшаруванням сітківки або іншою вітреоретинальною патологією, є складною задачею внаслідок численних особливостей процесу в кожному окремому випадку. Мета дослідження. Вивчити ефективність комбінованого хірургічного лікування хворих з більмами рогівки і вітреоретинальною патологією з використанням тимчасового кератопротеза. Матеріал і методи. Комбінована операція виконана з приводу відшарування сітківки: на 11 очах (10 хворих) з більмом рогівки після тяжкого хімічного опіку, з них на 6 очах після раніше проведеного кератопротезування; у одного хворого з ендотеліально-епітеліальною дистрофією рогівки, що розвилася після екстракапсулярної екстракції катаракти. При проведені вітректомії використовували тимчасовий кератопротез модифікації Massachusetts Eye and Ear Infirmary, Boston. Результати. Повне прилягання сітківки на операційному столі досягнуто на 11 з 12 очей, що дозволило на 3 очах з кератопротезом відновити зір, зберегти світловідчуття ще на 6очах та в подальшому на трьох з них про¬вести кератопротезування і одержати невеликий формений зір. На 2 очах після операції світловідчуття було втрачено. Висновок. Застосування тимчасового кератопротеза на очах з більмами дозволяє провести стандартну вітректомію і ліквідувати відшарування сітківки та іншу вітреоретинальну патологію.