(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Актуальність роботи полягає у доцільності вивчення впливу кверцетину і ряду метаболічних препаратів при лікуванні експериментального діабету. Мета. З’ясування можливості корекції порушень ферментативних процесів в мітохондріях сітківки при експериментальному діабеті. Матеріал та методи. Дослідження проводилися на білих щурах лінії Вістар масою 190—210 г. Три групи тварин з діабетом, що розвивається, отримували перорально ліпоєву кислоту, кверцетин і метіонін (8-аденозилметионин ). Активність ензиматичних систем мітохондрій сітківки визначалася за допомогою методів спектрофотометрического аналізу. Результати. Ступінь порушення окисно-відновних і транспортних процесів в мітохондріях сітківки при експериментальному діабеті в значній мірі знижувався під впливом препаратів ліпоєвої кислоти, кверцетину і метіоніну. Висновки. Застосування кверцетину чинило виразний вплив на стан окисновідновних і трансмембранних процесів в мітохондріях сітківки при експериментальному цукровому діабеті. Метаболічні препарати (ліпоєва кислота і 8- аденозилметионин ) помітно обмежують порушення активності ензиматичної системи мітохондрій сітківки при стрептозотоциновому діабеті.