(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. ВДМ є частою причиною необоротної сліпоти у осіб літнього віку і відзначається високою поширеністю і схильністю до прогресування. Матеріал і методи. Вивчено порушення клінічних показників у 108 хворих із сухою формою вікової дегенерації макули. Результати. Гострота зору у пацієнтів основної групи склала 0,53±0,06, що було менше (р<0,01) показників контрольної групи (р>0,05). Сумарне поле зору — (518,0±0,3) град, що було нижче (р<0,01), показників контрольної групи. Мало місце зниження рівня критичної частоти зникнення миготінь (КЧЗМ) до (34,7±0,2) Гц, що було нижче (р<0,05 ) показників контрольної групи, рівень порогу електричної чутливості за фосфеном (ПЕЧФ) склав (96,6±0,2) мкА, що було більше (р<0,05), порівняно з показниками контрольної групи, мало місце зниження рівня КЧІМФ до (37,8±0,2) Гц, що було менше (р<0,05 ), порівняно з показниками контрольної групи. Відзначено подовження часу відновлення гостроти зору після фотострес-тесту до (63,3±0,5) сек, що перевищувало (р<0,01) показники контрольної групи. Висновок. Встановлено зниження (р<0,01) гостроти зору, сумарного поля зору, зниження рівня КЧЗМ, збільшення рівня ПЕЧФ і зниження КЧЗФ, в порівнянні з показниками контрольної групи (р<0,01), а також зазначено подовження часу відновлення гостроти зору, шляхом проведення фото-стрес тесту.