(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Ендокринна офтальмопатія (ЕОП) — прогресуюче хронічне захворювання м’яких тканин орбіти і ока, яке розвивається на фоні дисфункції щитовидної залози з несприятливим зоровим і косметичним прогнозом, яке уражає працездатних осіб у віці 35—59років. Мета дослідження: вивчити стан сітківки в області макули у хворих на ЕОП за даними оптичної когерентної томографії. Матеріал і методи. Оптична когерентна томографія (ОКТ) проведена на 103 очах у 55 хворих на ЕОП на апараті «Stratus OCT model 3000» фірми «Karl Zeis». Отримані результати порівнювали з даними обстеження 69 очей без офтальмопатології. Аналіз даних проведено з використанням про-грами Statistics 9,0. Результати та їх обговорення. При проведенні ОКТ встановлено, що середня товщина сітківки фовеа у хворих на ЕОП складає (212,8±32,9) /м, що на 18,3 більше, ніж у нормі (194,5+22,22) /м. Середня товщина сітківки навколо фовеа коливалася в залежності від напрямку проведення вимірювання і перевищувала норму у всіх зонах і секторах вимірювання. Товщина сітківки в області макули як у внутрішній, так і в зовнішній зонах дослідження у всіх секторах була достовірно вище, ніж у центральній (р<0,0000), причому у внутрішній зоні вище, ніж у наружній. При порівнянні даних товщини сітківки у верхніх та нижніх, а також назальних та темпоральних секторах встановлено, що товщина сітківки з назальної сторони достовірно вище, ніж з темпоральної, як у трьохміліметровій (р<0,01), так і у шестиміліметровій (р<0,0000) зонах і практично однакова у верхніх та нижніх секторах (р>0,05). За допомогою ОКТ в 45,5 % випадків вдалося виявити доклінічне проявлення набряку сітківки в області макули, призначити адекватне лікування і отримати хороший результат. Висновки. ОКТ повинна включатись у протокол обстежения хворих на ЕОП як обов’язковий метод дослідження, тому що дозволяє виявити початкову стадію набряку макули навіть при відсутності клінічних проявлень.