(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Туберкульоз — поширена інфекція, якою уражено від 19 до 43 % населення світу. У зв’язку із зростанням захворюваності та появою важких форм туберкульоз є міжнародною і національною проблемою охорони здоров’я не тільки в країнах, що розвиваються, але й в економічно розвинених країнах світу. Мета роботи — вивчити зміни клінічної картини туберкульозного ураження очей за період 1964—1985рр. та 2000—2009рр. Матеріал і методи. Проведено ретроспективний аналіз історій хвороби амбулаторних і стаціонарних хворих з туберкульозним ураженням очей. Проаналізовано клінічні зміни та захворюваність на різноманітні форми туберкульозного ураження очей за період 1964—1985рр. та 2000—2009 рр. Результати. При первинному хронічному токсико-алергічному процесі кількість епісклеритів, склеритів і кератитів скоротилася з 25,2—26,9 % (у 1964—1985рр.) до 7,0—17,1 % (у 2000—2009рр.), тоді як кількість іридоциклітів збільшилася з 7,02—8,9 % до 9,3—18,8 % відповідно. Частота туберкульозних хоріоретинітів при токсико-алергічному процесі (первинному і хронічному) збільшилася з 15,7—16,0 % до 20,2—27,3 % випадків. При первинному і хронічному метастатичному туберкульозі кількість епісклеритів, склеритів і кератитів скоротилася з 29,8—38,6 % до 4,3—8,7 %, а кількість іридоциклітів збільшилася з 4,7—6,9 % до 12,1—13,9 %. Туберкульозний хоріоретиніт при метастатичному первинному і хронічному туберкульозному запаленні в останні роки зустрічається значно частіше — 26,0—34,7 % в порівнянні з 6,6—13,0 %.