(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Враховуючи тяжкість наслідків контузійної травми ока, актуальними є експериментальні дослідження, направлені на вивчення змін структур ока і можливості їх корекції. Мета. Розробити пристрій для моделювання контузії ока різного ступеню важкості у різних видів тварин. Матеріал і методи. До пристрою додаються набори пружин, метальних об’єктів різної маси та форми. Контузія ока у тварин моделюється з застосуванням пружин, метальних об’єктів або бойка. Результати. Розроблено пристрій з подвійним механізмом дії (метальним і ударним), що дозволяє моделювати контузію очного яблука різного ступеня тяжкості через відкриті повіки у кроликів та щурів. Висновок. З застосуванням цього пристрою можливо моделювати стандартизовану контузійну травму різного ступеня важкості у тварин, що мають різний розмір ока (кролики, щури), проводити динамічний аналіз ударної дії, розрахувати нормалізовану за площею ударну дію.