(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Актуальність роботи заключається у вивченні ефективности включення інфузіонної терапії в вигляді внутришньовенних інфузій цітоф-лавіну в комплексну терапію опіків очей з метою стимуляціїрепаративних процесів в рогівці. Мета роботи — вивчити динаміку вмісту аміного азоту і оксипроліну в рогівці кроликів при застосуванні внутришньовених інфузій цітофлавіну в лікуванні лужного опіку. Результати. В умовах експериментального опіку застосування цітофлавіну сприяє нормализації вмісту амінокислот на 21 добу, в той же час в контрольнії групі (без препарату) він значно зростає тількі після 45 доби. Після 21 доби жсперименту при застосуванні цітофлавіну відмічається нормализація оксипроліну в рогівці. Висновки. В умовах експериментального опіку застосування цітофлавіну сприяє прискоренню зростання рівня аміного азоту рогівкі. Вміст амінокислот в цих умовах практично нормалізується до 21 доби, в той же час в контролі (без препарату) він значно зростає тількі після 45 доби. Після 21 доби з моменту нанесення опіку в групі тварин, одержавших цітофлавін, відмічається нормалізація оксипроліну в рогівці, в контролі спостерігається більш високий рівень цієї амінокислоти, що може бути обумовлено в першу чергу надлишковим рубцюванням і переважним накопиченням білків обпеченої рогівки.