(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Ацетальдегід (АА) — основний медіатор нейротоксичності серед метаболітів етанолу (Е). Мета: вивчити в експерименті кореляційний зв’язок між рівнем АА й Е в ретробульбарній клітковині (РБК), скловидному тілі, цільній крові й параметрами морфометрії й цитофотометрії зорового нерва, хоріоідеї та ган-гліозного шару клітин сітківки. Матеріал і методи. Експеримент проведений на 24 кроликах самцях породи шиншила, з яких 6 склали контрольну групу. Результати. Встановлено зворотній кореляційний зв’язок (р<0,05) між рівнем АА в РБК і товщиною хоріоідеї (коефіцієнт Спірмена р= -0,84), товщиною шару гангліозних клітин сітківки (р = -0,80) і середнім діаметром їх ядер (р= -0,64), з діаметром нервових волокон зорового нерва (в інтра-бульбарній частині р= -0,70, в ретробульбарній частині р= -0,76, в інтра-каналікулярній частині р= -0,85, в інтракраніальній частині р= -0,85), а також прямий зв’язок з середньою оптичною густиною РНК цитоплазми ендотеліоцитів хоріокапілярів (р= 0,57). Висновки: Комбіноване введення поліоксидонію методом ендоназального електрофорезу й внутрішньовенної крапельної інфузії за запропонованою методикою було ефективним щодо елімінації ацетальдегіду з ретробуль-барної клітковини, що призвело до поліпшення морфофункційного стану зорового нерва, хоріоідеї та сітківки.