(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Актуальність роботи пов’язана з необхідністю вивчення дії флавоноїдів при лікуванні вікової катаракти. Мета дослідження: вивчити вплив біофлавоноїдів на біофізичні властивості кришталикових компонентів та активність антиоксидантних ферментів при дії світлової енергії в експерименті. Матеріал і методи. Були проведені експерименти in vitro. Перша група була контрольною, без опромінення. Друга — без опромінення + кверцетин, третя — досліджувані зразки — світлова дія, четверта — світловий вплив і застосування кверцетину. У гомогенатах кришталиків та камерної вологи визначали вміст супероксиддисмутази, каталази і глутатіонпероксидази. Результати. Флавоноїд — кверцетин має виражену захисну дію на кришталикові компоненти при світлових впливах in vitro. У цих умовах показники світлорозсіювання, світлопоглинання і флуоресценції зростають на 18 %, 15 %, 16,8 % відповідно. Фотоінактивація антиоксидантних ферментів кришталика у присутності фізіологічних концентрацій кверцетину помітно менше, для глутатіонпероксидази — на 36 %, для каталази — на 31,9 %, для супероксиддисмутази — на 48,1 %. Висновки. В результаті експериментальних досліджень встановлено, що флавоноїд — кверцетин в помітній мірі надає захисний вплив від шкідливої дії світлової енергії на оптичні властивості кришталикових компонентів.