(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Важливу роль у виникненні та прогресуванні пухлинного процесу відіграє імунна система, нормальною функцією якої є розпізнавання і відторгнення пухлинних кліток. В деяких випадках пухлина не тільки втрачає чутливість до переважної дії імунної системи, а й набуває здатність до використання її факторів для стимуляції росту. До білків, здатних регулювати імунні механізми і виступати як фактори відходу пухлини від імунологічного контролю, відносяться мембранні антигени клітин імунної системи: CD3 +, CD4 +, CD8 +, CD16 +, CD19 +, CD25 + і CD95 +. Порушення їх рівноважного вмісту в біологічних рідинах організму призводить до модуляції міжклітинних мембранних взаємодій і імунної відповіді. Мета дослідження. Визначити інформативність експресії дифференцію-вальних ( CD3 +, CD4 +, CD8 +, CD16 +, CD19 + ) і активаційних ( CD25 +, CD95 +) маркерів лімфоцитів в периферичній крові хворих (ЗЕП) шкіри повік без рецидиву і з рецидивом пухлинного процесу. Матеріал і методи дослідження. Дослідження проведене у 165хворих ЗЕП шкіри повік стадії T2a — 3b N0 M0. Чоловіків було 74 (44,8 %), жінок — 91 (55,2 %). Cередній вік хворих (63,5 ± 11,7) років. Контрольну групу склали 28умовно здорових осіб віком (64,0 ± 9,91)років, чоловіків було 12 ( 46,4 %), жінок — 16 (53,6 %). Фенотипічний склад лімфоцитів периферичної крові хворих ЗЕП оцінювали за допомогою панелі специфічних МкАТ (CD3 +, CD4 +, CD8 +, CD16 +, CD19 +, CD25, CD95). Результати дослідження. Абсолютний і відносний вміст CD3 +, CD4 + і CD8 + в периферичній крові хворих ЗЕП шкіри повік як у групі без рецидивів, так і з рецидивами пухлини не відрізнявся. По відношенню до норми ці показники були достовірно знижені (р = 0,000). У групі без рецидиву рівень експресії ( CD3 +) був нижче норми відповідно в 1,5 і 1,2 рази, а з рецидивом — в 1,8 і в 1,3 рази. Показники експресії ( CD4 +) у досліджуваних групах були нижче контролю в 2 і 1,3 рази (р = 0,000 ). Експресія CD8 + в обох групах порівняно з контролем знижена відповідно в 1,3 і в1, 7 рази (р1 = 0,005, р2 = 0,000). Достовірно знижені абсолютні показники CD16 + по відношенню до норми в 1,4 рази в групі хворих з рецидивами (р = 0,001). Експресія CD25 + в групі з рецидивами пухлини в 1,3 і 1,5рази вище, ніж у групі без рецидивів. Для CD95 + в групі з рецидивом пухлини вони в 1,6 і 1,2разів нижче, ніж у групі без рецидиву. Рівень експресії CD25 + і CD95 + в обох досліджуваних групах достовірно перевищує контроль (р = 0,000). Висновок. У хворих ЗЕП шкіри повік знижений клітинний імунітет за рахунок зниження (CD3 +, CD4 +, CD8 +) лімфоцитів. Підвищений вміст активаційних (CD25 +, CD95 +) лімфоцитів. При рецидивах порушений неспецифічний механізм імунного нагляду за рахунок зниження антигенів (CD16 +), розвивається ареактівність Т- клітин за рахунок підвищення антигенів (CD25 +) та індукція Fas — опосередкованого апоптозу лімфоцитів, що відповідають за формування протипухлинного імунітету за рахунок антигенів (CD95 +).