(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Пухлини райдужної оболонки та іридоціліарної зони складають від 20 до 40 % від усіх пухлин судинного тракту. У комбіновані методи органозберігаючого лікування новоутворень входить також лазерна коагуляція (ЛК). її ефективність досягається за рахунок різниці у розподілі по глибині поглинання знергїї в залежності від довжини хвилі. Зараз використовуються лазери у синьому та інфрачервоному спектрах випромінювання. Лазери жовтого спектру з X = 0,57 мкм при лікуванні новоутворень райдужки та іридоціліарної зони не використовувалися. Мета. Підвищення ефективності органозберігаючого лікування пухлин райдужки та іридоціліарної зони шляхом застосування лазерного випромінювання жовтого діапазону спектру. Матеріал та методи. ЛК проведена 10 хворим (10 очей) з новоутвореннями райдужки та іридоціліарної зони, середній вік 46,6років. На 6 очах була безпігментна, на 4 — пігментована пухлина райдужки та іридоціліарної зони. Локалізація пухлин була у нижньо-внутрішньому та нижньо-зовнішньому квадрантах. Розміри пухлини: за площею — від 2,9 до 24мм2, а за висотою — від 0,7до 2,8мм. Лазеркоагуляція здійснювалася у жовтому діапазоні спектру випромінювання на приладі «Supra» (X = 0,57мкм) фірми «Ophthalas». Потужність випромінювання — від 80 до 450 мВт, діаметр плями — від 50 до 200мкм, тривалість імпульсу — від 0,1 до 0,15 с, в залежності від ступеня пігментації та проміненціїу передню камеру. Курс лікування складався з 1- 3 се-ансів з інтервалом 1—2 дні. Повторні курси проводилися через 3 місяця. Результати. У всіх хворих після 2—5 курсів лазеркоагуляції відзначався регрес новоутворювань як по площі, так и по висоті. Виявлена прямопорціо-нальна залежність зменьшення пухлини після першого курсу лазеркоагуля-циії від її розміру за площею та висотою. Висновки. Лазеркоагуляція у жовтому спектрі випромінювання з X = 0,57 мкм новоутворень райдужки та іридоціліарної зони є ефективним методом лікування і може бути альтернативою для інших лазерів, що викорис-товуються в офтальмології. Особливо відзначена ефективність за наявності у тканинах пухлин новоутворених судин, у яких під впливом лазерної коагуляції відбувається незворотня облітерація їх стінок з мінімальним ушкодженням оточуючих тканин.