(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ: Травма ока у дітей з залученням сітківки є найбільш складною в лікуванні та подальшому функціональному відновленні зору. Мета дослідження. Вивчити частоту ушкоджень сітківки, закономірності та прогностичні фактори, що впливають на функціональний результат лікування (гостроту зору) після механічної травми очного яблука у дітей. Матеріал і методи. Проаналізовано випадки пошкоджень сітківки, викликані травмою ока у дітей, які були госпіталізовані в Київський міський центр мікрохірургії ока за 2009—2011 р. Результати. Травм з пошкодженням сітківки діагностовано 91 з них 57 (62,6 %) супроводжувалися відшаруванням сітківки. Причинами відшарування сітківки були — діаліз 30 (33 %), клапанний розрив 18 (19,8 %), гігантський клапанний розрив 4 (4,4 %), пошарове поранення на стороні удару 4 (4,4 %), контузійна ретинопатія — 1 (1,1 %). Макула була залучена в процес відшарування у 37 (65 %) пацієнтів. Висновки: Основними причинами низької гостроти зору після відшарування сітківки в нашому дослідженні стали стан макули до операції (р<0,05), високий ступінь проліферативної вітреоретинопатії С1 і вище (р<0,05) і час > 14 днів до надання спеціалізованої офтальмологічної допомоги при закритій ТТ (р<0,05).