(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета. Оцінити результати хірургічного лікування хворих на співдружню косоокість (CK) на основі попереднього моделювання об’єму оперативного втручання з використанням тривимірної біомеханічної моделі ока (ТБМО). Матеріал та методи. Проаналізовані результати хірургічного лікування 106хворих на CK, що було проведене після попереднього моделювання об’єму оперативних втручань за допомогою ТБМО «SEE-KID». Результати. На першу добу після операції ортотропія була досягнута у 54 з 106хворих (50,9 %). У 52 з 106 (49,1 %) — відмічався залишковий кут (5—10°) — гіпокорекція (44хворих), гіперкорекція (8хворих). Після операції з під нагляду вибуло 18 хворих. У віддаленому періоді (3—12 міс.) ортотропія зберігалася у 53 з 88хворих (60,2 %), у 35 — відмічався залишковий кут (5—10°) — гіпокорекція (31 хворий), гіперкорекція (4хворих). Висновки. Застосування ТБМО в комплексному обстеженні та лікуванні хворих на CK за нашими даними у 60 % випадків дозволяє правильно спрог-нозувати результат оперативного лікування та прискорює діагностичний процес, однак потребує подальших досліджень. Зокрема, потребує більш детальної оцінки біомеханіка окорухових м’язів (ступінь їхньої гіпо- або гіперфункцїї, амплітуда рухів).