(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Для дитячого віку характерний розвиток післяопераційних запальних ускладнень при хірургічних втручаннях з приводу ускладнених увеальних катаракт. В даний час з метою профілактики післяопераційного запалення використовують глюкокортикостероїди, так як вони є патогенетичним засобом лікування увеїтів. Мета. Розробити спосіб профілактики вираженого післяопераційного запалення при хірургії ускладненої увеальної катаракти у дітей. Матеріал і методи. Прооперовано 22 дитини (26 очей) з ускладненою увеальною катарактою у віці від 4 до 17років. Перед початком операції на операційному столі всім пацієнтам виконувалася субтенонова ін’єкція пролонгованого кортикостероїду Кеналог. Видалення катаракти здійснювалося різними методами ленсектоміі. Результати. Виявлено, що застосування розробленого способу профілактики післяопераційного запалення при хірургії ускладненої увеальної катаракти у дітей дозволяє уникнути розвитку важких післяопераційних ускладнень. Висновок. Розроблений спосіб профілактики вираженого післяопераційного запалення ока у відповідь на оперативне втручання з видалення ускладненої увеальної катаракти, що дозволяє уникнути розвитку важких післяопераційних ускладнень.