(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Мета – вивчити залежність виникнення ретинальних змін за даними фундусскопії в пацієнтів із різним клінічним перебігом COVID-19 від варіантів гена ангіотензинперетворювального ферменту (ACE, rs 4340). Матеріал та методи: обстежено 94 пацієнти (188 очей) із різним клінічним перебігом COVID-19: украй важким; важким; середньої важкості з декомпенсованою супутньою патологією; середньої важкості з компенсованою супутньою патологією. Дослідили поділ пацієнтів за варіантами гена ACE. Визначали особливості ретинальних змін при COVID-19 у пацієнтів із різними варіантами гена ACE. Значущі та незначущі ретинальні зміни діагностували за допомогою портативних фундускамер. Молекулярно-генетичне дослідження варіантів гена ACE (rs 4340) проводили за методом алель специфічної ПЛР. Виконували статистичний аналіз кореляційних зв’язків між перебігом COVID-19, наявністю ретинальних змін і варіантами гена ACE. Результати. У 29,6% пацієнтів виявлено варіант ІІ гена АСЕ, генотип ID у 50,5%, генотип DD у 19,9%. Статистично значимих кореляційних зв’язків між метаболічним статусом, групами тяжкості перебігу COVID-19 і різними варіантами гена АСЕ не виявлено. Не виявлено відмінностей у розподілі окремих видів ретинальних проявів при COVID-19 у пацієнтів із різними генотипами гена АСЕ. Натомість установлено зростання (p<0,001) ризику прояву клінічно значимих ретинальних змін у пацієнтів із генотипом DD порівняно з пацієнтами з генотипами ІІ та ІD, p<0,05. Висновки: наявність у пацієнтів варіанта DD гена АСЕ в разі захворювання на COVID-19 підвищує ризик виникнення клінічно значимих ретинальних змін, ніж у пацієнтів із варіантами ІІ та ІD за геном АСЕ (p<0,001).