(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета. Визначити в експерименті порогові параметри напруги електричного струму при застосуванні високочастотного (66 кГц) електрозварювання сітківки оригінальним монополярним зварювальним зондом 25-G калібру в залежності від вмісту вітреальної порожнини (склоподібне тіло, повітря та перфтордекалін), а також обґрунтувати ці параметри за допомогою кінцево-елементного моделювання. Матеріал та методи. Три кролика (6 очей) були використані в експерименті: експериментальна (2 кролика, 4 ока) та контрольна групи (1 кролик, 2 ока). У експериментальній групі проводилося ВЕБТ сітківки струмом за тампонади перфтордекаліном або повітрям. У контрольній групі виконувалося ВЕБТ сітківки струмом за наявності склоподібного тіла. Для математичного моделювання електронагрівання сітківки використовувався метод кінцевих елементів. Результати. Експериментально за наявності склоподібного тіла, перфтордекаліну та стерильного повітря порогова напруга ВЕБТ сітківки становила 11 В, 12 В та 12 В відповідно. Кінцево-елементне моделювання протікання електричного струму підтвердило експериментальні дані: 10,8 В для склоподібного тіла, 11,5 В для повітря і 12 В для перфтордекаліну. Інші параметри (частота струму — 66 кГц, сила струму — 0,3 А, експозиція — 1 с) були постійними. Різниця порогових напруг ВЕБТ обумовлена відносно високою електропровідністю склоподібного тіла, в той час як перфтордекалін та повітря є діелектриками. Висновки. Порогові значення напруги ВЕБТ сітківки під час використання оригінального монополярного зварювального зонда калібру 25-G становили 11 В для склоподібного тіла, 12 В для повітря та 12 В для перфтордекаліну, що підтвердилося результатами кінцево-елементного моделювання.