(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Міопія є однією з значних причин порушення зору в усьому світі. Двома найпоширенішими рефракційними операціями для лікування міопії є LASIK (лазерний кератомілез in-situ) та PRK (фоторефрактивна кератектомія). Мета. Вивчити ефективність та безпеку LASIK й PRK для корекції міопії. Методи. Систематичний огляд було проведено в базах даних PubMed, Cochrane та ScienceDirect до грудня 2024 року відповідно до рекомендацій PRISMA 2020. Проект «Ефективна практика громадського здоров’я» (EPHPP) оцінив якість дослідження та упередженість. Ми узагальнили дані, використовуючи відношення шансів (ВШ) з 95% довірчими інтервалами (ДІ) та середніми відмінностями, щоб розрахувати ефективність та безпеку LASIK та PRK для лікування міопії. Результат. Було включено дев’ять рандомізованих контрольованих досліджень з 1998 по 2014 рік, що охопили 698 очей з міопією будь-якого ступеня. Результати метааналізу вказують на те, що не було суттєвої різниці у пацієнтів, які досягли некоригованої гостроти зору 20/20 через 6 місяців (об’єднаний OR 0,84; 95% ДІ 0,53–1,34); (p=0,47) та 12 місяців (об’єднаний OR 1,11; 95% ДІ 0,62–2,01); (p=0,72). LASIK та PRK однаково ефективні у досягненні цільової рефракції ± 0,50 D через 12 місяців (OR 1,00; 95% ДІ 0,40–2,51); (P=1,00). Зменшення найкраще коригованої гостроти зору на 2 лінії через 6 місяців зустрічалася рідше при LASIK (OR 2,41; 95% ДІ 0,73–7,18); (P=0,15). Було виявлено, що як втручання LASIK, так і PRK не мали суттєвої різниці в середній післяопераційній самооцінці (SE) до 1 року спостереження (0,07; 95% ДІ -0,05 - 0,19; I2 = 16%). Висновки. LASIK та PRK продемонстрували однакову ефективність та безпеку щодо зору при лікуванні міопії.Вступ. Міопія є однією з значних причин порушення зору в усьому світі. Двома найпоширенішими рефракційними операціями для лікування міопії є LASIK (лазерний кератомілез in-situ) та PRK (фоторефрактивна кератектомія).