(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Факоемульсифікація (ФЕ) катаракти з щільними ядрами кришталика супроводжується певними труднощами, що пов’язано з неможливістю повного розлому ядра кришталика. У зв’язку з цим, актуальною залишається розробка нової голки для ФЕ з метою досягнення кращої руйнівної здатності ультразвукового (УЗ) впливу на ядро кришталика з високим ступенем щільності з мінімальною затратою УЗ. Мета. Удосконалити голку для ФЕ ядер кришталика з високим ступенем щільності для більш ефективного руйнування (дроблення і різання) кришталика і забезпечення аспірації дрібнодисперсних структур шляхом зниження механічного зусилля та ультразвукового впливу голки на кришталик ока. Матеріал і методи. У 46хворих з віковою катарактою було виконано оперативне втручання — ФЕ катаракти з імплантацією інтраокулярної лінзи (ІОЛ) (50 очей). У23 випадках операцію проведено за допомогою удосконаленої голки для факоемульсифікації по стандартній методиці «рНасоспор». Всі операції пройшли без ускладнень. Результати. Розроблена удосконалена голка для ФЕ, яка відрізняється від стандартних тим, що на торцевій поверхні раструбної частини виконані рівнобокі зубці, що дозволяє більш ефективно впроваджуватися в ядро кришталика та видаляти його залишки з ока. Використання голки дає можливість знизити параметри ультразвукового впливу на структури очного яблука, що в свою чергу веде до зменшення ризику розвитку інтра- і післяопераційних ускладнень у хворих з ядрами кришталика високого ступеню щільності.