(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Розробка способу оцінки ефективності лікування травматичних пошкоджень допоміжного апарату ока (ДАО) дозволить визначити результативність різних методів їх лікування. Мета. Розробити спосіб оцінки ефективності лікування травматичних пошкоджень допоміжного апарату ока. Матеріал та методи. Дослідження проводилося у 120 хворих з травмами ДАО. Залежно від методу проведення реконструктивно-відновних втручань пацієнти розділені на дві репрезентативні по віку та статі групи по 60 пацієнтів в кожній. Оцінку результатів проводили в ранньому та віддаленому післяопераційних періодах по запропонованій нами комплексній системі з застосуванням сучасних методів статистики. Результати та їх обговорення. При оцінці ефективності лікування травматичних пошкоджень ДАО враховували ступінь птозу, лагофтальму, порушення положення повік, прохідності сльозних шляхів, наявність рубців та деформацій, косметичних дефектів. Всі показники оцінювали в бальній системі. Результат лікування травматичних пошкоджень ДАО вважали хорошим при отриманні від 7до 11, задовільним — від 12 до 16, незадовільним — від 17до 20 балів за запропонованою шкалою. Висновки. Застосування даного способу дозволяє поряд з визначенням ефективності надання офтальмологічної допомоги хворим з травматичними пошкодженнями ДАО порівнювати різні методи проведення реконструктивно-відновних втручань.