(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Незважаючи на значне вдосконалення і повсюдне впровадження в клінічну практику хірургії катаракти новітніх технологій у віддаленому післяопераційному періоді 4,5—20 % випадків ускладнюються вторинною катарактою, що спонукає до подальшого пошуку нових більш ефективних методів профілактики її розвитку. Мета — вивчити ефективність методу фіксації ІОЛ SL-907 Centrix DZ за краї капсулорексису для попередження розвитку вторинної катаракти. Матеріали та методи. У дослідження було включено 35 пацієнтів, яким після факоемульсифікації вікової катаракти імплантувалася ІОЛ SL-907 Centrix DZ, фіксація якої проводилася таким чином, що два гаптичних елемента розміщалися під краєм задньої капсули, а два інших — над краєм передньої капсули. При цьому краї капсулорексисів розміщалися між гаптичними елементами, а оптична частина лінзи — безпосередньо над гіало-їдною мембраною. Результати та їх обговорення. Післяопераційний період у всіх прооперованих хворих протікав без особливостей. Контрольний огляд через 6 місяців у всіх випадках виявив стабільність положення в оці імплантованої ІОЛ. Через 3 роки після операції дислокацій і децентрацій ІОЛ, а також ознак помутніння не відмічалося, зір залишався стабільним. Гострота зору в середньому становила 0,7±0,2. Показники ВОТне виходили за межі норми (13—17 мм рт. ст.). Висновок. Таким чином, розроблений метод фіксації ІОЛ SL-907 Centrix DZ у вікнах переднього і заднього капсулорексисів виявився досить ефективним за надійністю кріплення і профілактикою розвитку вторинної катаракти.