(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. На сьогодні не існує жодного об’єктивного методу оцінки функціонального стану екстраокулярних м’язів, який можна було б вважати безумовно ефективним і зручним для широкого застосування в офтальмологічній практиці. Також відсутній порівняльний аналіз біоелектричних потенціалів зовнішніх горизонтальних прямих м’язів ока при збіжній та розбіжній співдружній неакомодаційній косоокості. Метою дослідження було вивчення функціонального стану зовнішніх горизонтальних прямих м’язів у дітей з співдружньою збіжною та розбіжною косоокістю з застосуванням поверхневої електроміографії (ПЕМГ). Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилося 18 дітей у віці (12,9±8Б3,2)років, з них 12 (24 ока) були з співдружьою збіжною неакомодаційною та 6 (12 очей) з співдружньою розбіжною неаккомодаційною косоокістю, а також здорові діти (28) того ж віку. Функціональний стан горизонтальних м’язів визначався за допомогою комп’ютерного міографа М-ТЕ8Т-2. Результати. При збіжній косоокості частота біопотенціалів внутрішнього прямого м’яза значно вище, ніж частота біопотенціалів зовнішнього прямого м’яза (128±19,35 Гц і 60,9±16,7Гц відповідно, р=0,0003). При розбіжній косоокості частота біопотенціалів зовнішнього прямого м’яза в середньому вище, ніж частота внутрішнього прямого м’яза (109±9,9 Гц і 55,0±1,57Гц відповідно, р=0,004).При порівнянні частотних характеристик у здорових дітей відмінностей між внутрішнім і зовнішнім прямими м’язами не виявлено (63,0±19,9Гц і 63,7±21,1 Гц, р>0,05). Висновки. 1.Результати дозволяють зробити висновок, що у дітей при співдружній косоокості є функціональні порушення горизонтальних прямих м’язів, про що свідчать дані ПЕМГ. 2.Встановлено, що частота біопотенціалів ПЕМГ внутрішнього прямого м’яза при збіжній косоокості та зовнішнього прямого м’яза при розбіжній косоокості вище, ніж частота біопотенціалів ПЕМГ відповідних м’язів у здорових дітей. 3.Частота біопотенціалів ПЕМГ внутрішнього і зовнішнього прямого м’язів у здорових дітей не відрізняється, а у дітей з співдружньою збіжною і розбіжною косоокістю відрізняється достовірно.