(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ: Глаукома відноситься до хронічних захворювань, які вимагають постійного лікування. Консервативне лікування глаукоми передбачає призначення місцевих гіпотензивних препаратів протягом тривалого часу для підтримки нормального рівня внутрішньоочного тиску (ВОТ). Мета: вивчити ефективність препарату Латанокс в клінічній практиці у хворих на первинну відкритокутову глаукому. Матеріал і методи: Під спостереженням перебувало 20 пацієнтів (30 очей) з первинною відкритокутовою глаукомою I-III стадій. Всі пацієнти були переведені на монотерапію Латаноксом через відсутність компенсації внутрішньоочного тиску. Виконана тонометрія, електронна тонографія, статична периметрія на початку та у кінці спостереження. Результати: Застосування препарату Латанокс для лікування пацієнтів з відкритокутовою глаукомою протягом трьох місяців призвело до зниження показника тонографічного Ро в середньому з (20,0±6,0) мм рт. ст. до (14,9±3,0) мм рт. ст. (p <0,0003). Застосування препарату Латанокс для лікування пацієнтів з відкритокутовою глаукомою протягом трьох місяців призвело до зниження ВОТ (по Маклакову) в середньому з (22,8±5,0) мм рт. ст. до (17,6±2,0) мм рт. ст. (р <0,0002, а також дозволило зберегти показники поля зору стабільними на протязі трьох місяців. Висновок: Латанокс є ефективним гіпотензивним препаратом достовірно знижуючим ВОТ і дозволяючим зберігти поле зору.