(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Перфторорганічні сполуки (ПФОС) мають цінні для вітреоретинальної хірургії якості, а використання їх для короткочасної тампонади могло би розширити показники дооперативного лікування і покращити його результати. Проте однозначної думки стосовно механічної дії ПФОС на ультраструктурну будову сітківки немає. Мета: Вивчити вплив 14-денної тампонади ПФОС на структуру сітківки ока кролика; порівняти дію ПФОС, фізіологічного розчину, «легкої» та «важкої» силіконової олії в динаміці після завершення тампонади. Матеріал і методи. Світло- та електронно-мікроскопічне дослідження було проведено на 36 кроликах (72 ока). Всім тваринам виконувалася задня закрита субтотальна вітректомія з наступною 14-денною тампонадою ПФОС (праве око), «легким» та «важким» силіконом і фізіологічним розчином (ліве око). Дослідження було проведено через 7,14 і 30 днів після завершення 14-денної тампонади. Результати. ПФОС, «легкий» і «важкий» силікон викликають однотипові зміни в ультраструктурі досліджуваних елементів сітківки. Це, в основному, гідропічні зміни гладкої ендоплазматичної сітки і мітохондрій клітин пігментного епітелію сітківки (ПЕС), мітохондрій внутрішніх сегментів фоторецепторних клітин, гангліозних і мюллерівських клітин. У той же час в цих клітинах паралельно визначаються також ознаки компенсаційно-відновних процесів, що відбивається в посиленні білоксинтезуючої і енергоутворюючої діяльності, які сприяють нормалізації виявлених пошкоджень ультраструктури. Слід зазначити, що особливо близькі за своєю дією на сітківку ПФОС і «легкий» силікон, в той час як «важкий» силікон викликає дещо більш виражені реакції на субклітинному рівні. Введення фізіологічного розчину в перші терміни спостереження приводить до легких реактивних змін гідропічного характеру, в основному, в клітинах ПЕС. Висновок. Виявлені гідропічні зміни в сітківці після завершення 14-денної тампонади використаних речовин відносяться до розряду реактивних, а не пошкоджуючих і носять зворотний характер. До кінця строків спостереження ультраструктура сітківки, практично, відновлюється. Виходячи з цього ПФОС можуть розглядатися як альтернатива для проведення короткочасної тампонади.