(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Соціальна значущість увеїтів обумовлена їх високою частотою, переважною поразкою осіб працездатного віку, а також високою частотою інвалідності по зору внаслідок увеїтів. Мета. Визначення особливостей експресії інтерферонів ? і ? в крові хворих увеїтами з різною клінічною характеристикою. Матеріал і методи. Під наглядом знаходився 61 пацієнт з увеїтами, що відрізнялися локалізацією (передній і задній), клінічним перебігом (хронічне і гостре), ступенем тяжкості (важкий і середній) і клінічним діагнозом (іридоцикліт, вогнищевий і дисемінований хоріоретиніт, неврит, панувеїт), обстеженні офтальмологічно (офтальмоскопія, тонометрія, візометрия). У 59 пацієнтів визначений рівень інтерферонів ? і ? в плазмі крові методом имуноферментного аналізу. Результати. Визначені особливості експресії інтерферонів ? і ? в крові хворих увеїтом залежно від клінічної характеристики і особливостей перебігу патологічного процесу. З високою мірою достовірності показано, що вміст цих цитокінів значно нижче при задньому увеїті, а також при хронічному перебігу захворювання. Між рівнем досліджених інтерферонів і вищезгаданими характеристиками виявлений достовірний кореляційний зв’язок. Ступінь тяжкості увеїту не корелює з рівнем інтерферонів в крові пацієнтів, а також не виявлено достовірного зв’язку між середніми значеннями концентрації інтерферонів ? і ? в крові хворих увеїтами з урахуванням клінічного діагнозу. Висновки. Отримані дані свідчать про роль інтерферонів ? і ? в розвитку увеїту і можуть представляти інтерес для визначення характеру перебігу патологічного процесу і ефективності лікування.