(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Проліферативна вітреоретинопатія (ПВР) призводить до погіршення прогнозу лікування регматогенного відшарування сітківки, незворотного пониження зору внаслідок процесів апоптозу та/або некрозу нейронів сітківки. Була зроблена спроба проаналізувати роль амінокислот і, зокрема, амінокислот-нейротрансмітерів в розвитку ПВР. Відомо, що глутамат викликає міграцію і проліферацію клітин пігментного епітелію сітківки, глії. Можна припустити, що антагоністи глутамата можуть перешкоджати або знижувати інтенсивність цих процесів. Доведено, що підвищення рівня глутамату в склоподібному тілі при проліферативній діабетичній ретинопатії є потенційно токсичним для гангліозних клітин сітківки, крім того, підвищення рівня глутамата і ?-аміномасляної кислоти в склоподібному тілі сприяє прогресуванню вазопроліфератівних процесів [7]. В цілому, роль амінокислот і дисбалансу їх рівнів у патогенезі ретинальной патології залишається маловивченою, а актуальність проблеми проліферативних вітреоретинальних ускладнень не викликає сумнівів. Мета – виявити особливості розподілу амінокислот в склоподібному тілі і вітреальній рідині у хворих на регматогенне відшарування сітківки з різним ступенем проліферативної вітреоретинопатіі. Матеріал і методи. Обстежені та прооперовані 88 осіб з приводу РОС. У склоподібному тілі (отримано при вітректомії) і вітреальній рідині (відібрана при проведенні замісної газової тампонади) визначена концентрація 15 амінокислот газорідинною хроматографією. Дані проаналізовані в залежності від ступеня проліферативної вітреоретінопатіі (А – 11 хворих, В – 64 і С – 13 хворих). Результати. Встановлено, що у хворих на РВС рівень досліджуваних амінокислот значно збільшується в склоподібному тілі і особливо – в вітреальній рідині при посиленні ПВР до стадії В. При подальшому прогресуванні ПВР до стадії С спостерігається тенденція до зниження рівня амінокислот-нейротрансмітерів, однак при цьому їх концентрація залишається достовірно вищою в порівнянні з показниками при мінімальній стадії ПВР (стадії А). Виявлено достовірний зв’язок між виразністю ПВР та рівнем амінокислот у вітреальній рідині і в більшості випадків – в склоподібному тілі. Посилення проліферативних процесів супроводжується більш вираженим збільшенням вмісту збуджуючих амінокислот аспартату та глутамінової кислоти, ніж гальмівної амінокислоти гліцину. Висновок. Представлені дані свідчать про роль підвищення рівня амінокислот, у тому числі, амінокислот-нейротрансмітерів, у розвитку проліферативних процесів при РВС. Виявлений дисбаланс між рівнями нейромедіаторів збуджуючої та гальмівної дії: глутамінової кислотою + аспартат і гліцином (відповідно) призводить до розвитку ексайтотоксіческого ефекту і створює патохімічні передумови дегенерації сітківки.