(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Згідно сучасним уявленням про суть глаукомної поразки є прискорена загибель гангліонарних клітин сітківки та їх аксонів, складових зорового нерву, яка пов’язана зі зниженням нейротрофічного захисту нейронів, порушенням транспорту церебральних трофічних факторів до гангліонарних клітин сітківки, а також - з залученням до патологічного процесу нейроглії, що забезпечує харчування зорового нерва. Мета: вивчення товщини комплексу гангліонарних клітин сітківки (ГКС) і нервових волокон в області макули у пацієнтів з ПВКГ, які отримували в лікуванні L-аргінін. Матеріал і методи. Обстежено 109 пацієнтів (192 ока) з ПВКГ. Вік коливався від 40 до 87 років. Всі пацієнти були розділені на дві групи: основну і контрольну. Основна група включала 60 пацієнтів (102 ока) з ПВКГ, які поряд з базовою терапією отримували L-аргінін (за запропонованою нами схемою - патент України UА 52177 U). Контрольна група включала 49 пацієнтів (90 очей) з ПВКГ, які отримували базову терапію. Обстеження включало загальноприйняті офтальмологічні методи обстеження, а також статичну комп’ютерну периметрію і оптичну когерентну томографію. Результати. Встановлено, що у пацієнтів з ПВКГ, які отримували L-аргінін, у віддаленому періоді частота стабілізації середньої товщини нервових волокон в області макули була на 16% вище контролю (71,6% і 55,6% відповідно), частота стабілізації середньої товщини комплексу ГКС - на 23,1% вище контролю (85,3% і 62,2% відповідно), частота стабілізації середньої товщини комплексу ГКС в нижньому відділі - на 24,6% вище, ніж у контрольній групі (82,4% і 57,8% відповідно), і відмінності були достовірні для всіх показників (р<0,05). Висновок. Застосування L-аргініну в лікуванні пацієнтів з ПВКГ сприяє стабілізації у віддаленому періоді середньої товщини комплексу ГКС, його товщини в нижньому відділі і товщини нервових волокон в області макули. Ключевые слова: первичная открытоугольная глаукома, L-аргинин, толщина комплекса ганглионарных клеток сетчатки, толщина нервных волокон в области макулы.