(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. В останні роки в онкології накопичилася велика кількість інформації, що свідчить про значну роль порушень механізмів імунологічного контролю в ініціації та розвитку пухлинного процесу. Накопичений досвід органозберігаючого лікування свідчить про те, що системний підхід до лікування хворих, дозволить не тільки розширити можливості органозберігаючого лікування, але і поліпшити прогноз щодо життя хворого. Метою цього дослідження було вивчення імуномодулюючої дії індуктора інтерферону (трілорона) в комплексному лікуванні хворих на увеальну меланому. Матеріал і методи. Дослідження проведено у 83 хворих на увеальну меланому, які проходили лікування в онкологічному відділенні ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України». Хворі були розділені на дві групи. Перша група складалася з 43 хворих на увеальну меалному, фотокоагуляцію і ? – терапію яким проводили на тлі тилорону. Друга група (контрольна) складалася з 40 хворих, які отримували фотокоагуляцію і ? – терапію без імунологічної корекції. У пацієнтів з увеальною меланомою проводилося дослідження імунологічного статусу в динаміці до початку лікування, через 3 місяці, 6 місяців і 9 місяців. Результати. Імунологічні показники до початку лікування в досліджуваних групах характеризувалися зниженням процентного вмісту CD 8 (Т – супресорів / цитотоксичних клітин) в порівнянні з групою здорових осіб, збільшенням імунорегуляторного індексу (CD 4 / CD 8) порівняно з нормою, зниженням процентного вмісту природних кілерів (CD 16) відносно здорових осіб. Показники гуморального імунітету до початку лікування характеризувалися збільшенням концентрації Ig A в обох групах відносно здорових осіб. Включення тілорону в комплекс лікування хворих на увеальну меланому дозволяє нормалізувати імунологічний статус, зокрема, вміст Т – супресорів / цитотоксичних клітин (CD 8), природних кілерів (CD 16), усунути дисбаланс субпопуляцій лімфоцитів з нормалізацією імунорегуляторного індексу (CD 4 / CD 8). Відзначається нормалізація концентрації Ig A. Заключення. Індуктор інтерферону тілорон може бути включений в комплекс лікування хворих на увеальну меланому, як імунокоригуючий засіб, що сприяє підвищенню протипухлинної резистентності.