(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Одним з нових методів органозберігаючої терапії ретинобластоми (РБ ) є локальна інтравітреальна хіміотерапія (ІВХ). Однак залишаються не розробленими показання до її застосування, дози та алгоритм введення цитостатика, недостатньо вивчені ускладнення та ефективність цього методу лікування. Мета дослідження. Вивчити найближчі та віддалені результати застосування ІВХ в комплексному органозберігаючому лікуванні РБ. Матеріал і методи. ІВХ Meлфаланом проведена 67 дітям у віці 2 міс. — 14 років (середній вік 19,2±16,5 міс.) на 91 оці з РБ Т1 — Т3в стадій. В залежності від дози і методики ІВХ виділені 2 групи: 1 група (16 очей) — доза 0.015 mg мелфалана на 1 ін’єкцію вторинно у зв’язку з недостатньою ефективністю попередньої органозберігаючої терапії; 2 група (75 очей) — доза 0.01mg на 1 ін’єкцію як первинна терапія у поєднанні із системною хеморедуктацією [3]. Віддалені спостереження від 2 до 5 років (в середньому 20,3±9,1 міс.) прослідкували у 32 паціентів (42 ока). Результати. В першій групі кількість ускладнень та енуклеацій свідчила про недостатню ефективність вторинної ІВХ. В зв’язку з цим був розроблений метод поєднаної поліхіміотерапії (ПХТ)РБ- первинна ІВХ мелфаланом в дозі 0.01mg з хеморедуктацією CEV-protocol (Патент України А61F 9/007 від 27.12.2010) і алгоритм її призначення кожні 3 тижня з доповненням при необхідності методами фокальної деструкції пухлини. Ускладнень практично не спостерігалось крім локальної дегенерації сітківки в зоні ін’єкції (15 очей). 78,6 % очей були збережені: у стадіях Т1-Т2–100 %, Т3 (в т.ч. Т3а-Т3b) — 65,4 %. Заключення. Згідно з нашим п’ятирічним досвідом, розроблена методика первинної ІВХ в поєднанні із системною ПХТ карбоплатином надає найбільший шанс на збереження ока і зору з мінімальним місцевим та загальним токсичним впливом хіміопрепаратів і найменьшою кількістю ускладнень.