(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Існує декілька способів корекції ускладненої афакії, при яких неможлива стандартна внутрішньокапсульна фіксація ІОЛ. Мета дослідження: розробка безпечного і ефективного методу лікування ускладненої афакії шляхом транссклеральної фіксації задньокамерної ІОЛ. Матеріал. Під наглядом перебувало 8 пацієнтів. При біомікроскопічному дослідженні бура катаракта виявлена у 2 пацієнтів, зріла — у 3 пацієнтів. На 3-х очах діагностований підвивих кришталика ІІ ступеня, на 2-х очах — люксація кришталика в скловидне тіло. Безкапсульна афакія мала місце в 3-х очах: у 2-х випадках посттравматична афакія, в 1-му випадку — наслідки ускладненої хірургії катаракти. Результати. При проведенні ультразвукової біомікроскопії через 1 тиждень після операції в семи випадках підтверджено правильне центральне розташування ІОЛ. Її децентрація на 1 мм у вертикальній площині була виявлена на одному оці. Висновки: Метод є малотравматичним і високоефективним, призводить до швидкої зорової та соціальної реабілітації пацієнтів.