(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Рефракційна амбліопія, особливо на тлі гиперметропічної рефракції, є найбільш частою причиною поганого зору в дитячому віці з гиперметропичною рефракцією. Мета дослідження — вивчити результати лікування рефракційної амбліопії у дітей за допомогою Відео-комп’ютерного аутотренінгу (ВКА) і традиційними методами. Матеріал і методи дослідження. Вивчалися результати лікування методом ВКА за допомогою апарату «Амбліокор» 50 дітей з гіперметропією і рефракційною амбліопією і традиційного лікування 50 дітей з аналогічною патологією. Результати. Амбліопія була вилікувана на 83 очах дітей основної групи (83,0 %). У всіх інших очах амбліопія цієї групи стала слабкого ступеня. В контрольній групі амбліопія вилікувана на 32 очах (32,0 %) (Р< 0,05). У 60 очах (60,0 %) дітей основної групи амбліопія була вилікувана за один курс. Висновки. Проведення відео-комп’ютерного аутотренінгу з допомогою апарату «Амбліокор» більш ефективно, ніж традиційне плеоптичне лікування.