(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Одним з підходів до прогнозування результату органозберiгаючого лікування є вивчення рівня експресії молекулярних маркерів активації лімфоцитів. Зміна рівня експресії рецепторів на поверхні клітини відображає процеси, що відбуваються в організмі. Мета дослідження — вивчення можливості прогнозування ефективності органозберiгаючого лікування за допомогою молекулярних маркерів активації лімфоцитів. Матеріал і методи. У 150 хворих увеальною меланомою проведено дослідження рівня експресії CD54+ та CD95+ на лімфоцитах периферичної крові гістоімуноцитохімічним методом. I група (116 пацієнтів) — хворі з регресією увеальної меланоми після фотокоагуляції та ?-терапії; II група (34 пацієнта) — хворі з прогресивним ростом пухлини і подальшим видаленням ока. Результати дослідження. Проведення ROC аналізу для оцінки інформативності предикторної можливості молекулярних маркерів CD54+та CD95+ дозволило визначити рівні даних маркерів, за допомогою яких можливо прогнозування результату органозберігаючого лікування. Визначені порогові значення абсолютного рівня експресії CD54+ (вище 171 кл/мкл) та CD95+ (вище 282 кл/мкл), а також відносного рівня CD54+ (вище 19%) та CD95+ (вище 18%), які дозволяють прогнозувати регресію меланоми у 77,2% випадків. Експресія CD54+ та CD95+ нижче цього рівня дозволяє прогнозувати подальший рост пухлини у 70,5% випадків. Висновок. Визначення рівня експресії молекулярних маркерів CD54+ та CD95+ в периферичній крові хворих на увеальну меланому може бути використано для прогнозування результату органозберігаючого лікування та життєвого прогнозу для таких хворих.