(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Пошкодження сітківки внаслідок контузії очного яблука нерідко є причиною втрати зору. Мета. Розробити класифікаційний алгоритм визначення ступеня тяжкості структурних змін фовеа при контузії очного яблука за даними спектральної оптичної когерентної томографії (СОКТ). Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилося 43 хворих з контузією ока, яким проводилася СОКТ сітківки. Результати. В основі розподілу хворих з контузією очного яблука до легкого, середнього або важкого ступеня тяжкості структурних змін фовеа за даними СОКТ лежить визначення стану двох морфологічних ознак — еліпсоїда внутрішніх сегментів фоторецепторів та зовнішньої пограничної мембрани. Висновки. Розроблено класифікаційний алгоритм, що дозволяє вірно відносити кожного хворого з контузією очного яблука за даними СОКТ до одного з трьох класів — з легким, середнім, важким ступенем тяжкості структурних змін фовеа.