(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета. Аналіз рідкісного клінічного випадку меланоми судинного тракту у дитини 4-х років. Матеріал і методи: Під спостереженням знаходилася дитина 4-х років з меланомою судинного тракту. Результати: На підставі клінічного обстеження діагностовано меланому війчастого тіла з інвазією райдужки, кута передньої камери і підозрою на інтрасклеральне проростання. З урахуванням висновку міжнародного консиліуму проведена енуклеація очного яблука. Патоморфологічний діагноз: Меланома війчастого тіла й райдужки змішаного клітинного типу. Блокада шляхів відтоку зернами меланіну. Інвазії зовнішніх шарів склери і екстрабульбарній ріст не виявлені. Заключення. Представлений клінічний випадок свідчить про можливість розвитку меланоми війчастого тіла і хоріоідеї у дітей молодшого віку. Дитячі офтальмологи повинні бути більш уважними до пігментних утворень і не виключати можливості появи меланоми.