(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Згідно вказівкам Міжнародної ради з офтальмології, — фотографування очного дна являється рекомендованою процедурою для скринінга діабетичної ретинопатії. Метою роботи було вивчення можливостей удосконаленого способу фотографування очного дна для скринінга діабетичної ретинопатії та макулопатії. Матеріал та методи. Фотографування очного дна було виконано у пацієнтів, що страждають на цукровий діабет, в 7 стандартних зонах за ETDRS за допомогою смартфону та лінзи для непрямої офтальмоскопії 20 Д. Для фіксації лінзи та смартфону використані тримачі для мобільного телефону, які закріплені на планці з вертикальною ручкою, що використовуються для кріплення фото- та відеокамер. За допомогою програми виконано відео зйомку високої роздільної здатності з послідуючою екстракцією якісних кадрів із відеоряда. Результати. Представлена техніка фотографування очного дна дозволила отримати знімки високої якості. Заключення. Описана методика дозволяє отримати якісні знімки сітківки високої роздільної здатності для скринінга діабетичної ретино- та макулопатії завдяки використанню простих інструментів, доступних в офтальмологічній практиці.