(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Проблема лікування передньої ішемічної нейропатії є актуальною в сучасній офтальмології. Мета дослідження. Стаття присвячена вивченню ефективності комбінації препаратів цитофлавіна і L-лізина есцината в лікуванні хворих на передню ішемічну нейропатію. Матеріал та методи. Клінічні дослідження проводились над 20 хворими (20 очей) на передню ішемічну нейропатію, в комплексному лікуванні яких було застосовано комбінацію препаратів цитофлавіна і L-лізина есцината. Контрольну групу склали 20 пацієнтів (20 очей), які під час лікування не отримували вищезазначених препаратів. Ефективність лікування оцінювали за показниками гостроти зору, поля зору, оптичної когерентної томографії зорового нерва. Зорові функції вивчали після виписки, через 1 та 6 місяців після лікування. Результати. В основній групі після лікування зорові функції підвищились на 17 % білше, ніж в контрольній. Набряк зорового нерва зменшився у 95 % пацієнтів основної групи і у 75 % пацієнтів контрольної групи. Через 1 місяць після лікування статистично достовірних змін зорових функцій в обох групах не відбулось. Але усі функціональні показники були достовірно вище в основній групі. Набряк диску зорового нерва залишився у 65 % хворих основної та у 85 % хворих контрольної групи. Через 6 місяців після лікування в обох групах сталося погіршення зорових функцій порівняно з випискою (показники статистично недостовірні). Однак в основній групі зорові функції залишились на 23 % вище, ніж в контрольній групі. Висновки. Безпосередні та віддалені результати лікування хворих на передню ішемічну нейропатію дозволили зробити висновок, що застосування в комплексній терапії інфузій цитофлавіна і L-лізина есцината дозволяє достовірно підвищити ефективність лікування цього захворювання.