(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. При прогресуючій міопії часто спостерігаються різноспрямовані зміни імунологічного статусу, зазначається дисбаланс імунорегуляторних механізмів організму, як у бік активації імунної системи, так і в бік імунодефіцитного стану, що вимагає подальших досліджень залежності між змінами імунологічного статусу організму та прогресуванням міопії. Мета роботи: вивчення Т-клітинного і гуморального імунітету та особливостей функціональної активності рецепторного апарату лімфоцитів, а також визначення можливості модифікації рецепторного апарату лімфоцитів за допомогою різних препаратів (берлетіон, глутоксим, тивортін) у підлітків з прогресуючою міопією. Матеріал і методи. Обстежено 30 хворих з прогресуючою міопією. У всіх хворих проводилося визначення показників Т-клітинного (CD 3, СD 4, СD 8) та гуморального імунітета (СD 19, IgA, IgМ, IgG), природних кілерних клітин СD 16, а також рівня експресії маркерів активації лімфоцитів імуногістохімічним методом. Оцінювали експресію маркерів активації CD 7, CD 25, CD 38, CD 45, CD 54, CD 95, CD 150 та маркеру аутоімунного процесу CD 5. In vitro лімфоцити культивували з препаратами берлетіон, глутоксим, тівортін. Результати. У хворих з прогресуючою міопією спостерігається вірогідне підвищення кількості Т-хелперів, імунорегуляторного індексу, кількості у сироватці крові Ig А, а також збільшення експресії рецепторних молекул активації лімфоцитів і маркера аутоімунного процесу порівняно з групою здорових донорів, що свідчить про мобілізацію функціональних резервів клітин імунної системи. Спільне культивування препаратів і лімфоцитів периферичної крові хворих з прогресуючою міопією диференційовано змінює експресію рецепторних молекул активації лімфоцитів. Збільшення експресії CD 7, CD 25, CD 45, на тлі незмінності експресії CD 5 молекул при культивуванні з препаратами берлетіон, глутоксим, тівортін свідчить про збалансоване підвищення функціональної активності лімфоцитів.