(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Одною із частих причин слабкозорості у дітей є амбліопія, що зустрічається в 1–2 % усього дитячого населення. Основними причинами зниження зору у дітей з уродженою міопією є, крім високої міопічної рефракції, той або інший ступінь недорозвинення зорового аналізатора. Діагноз при даній патології утруднений, тому що часто ускладнену вроджену міопію и недорозвиток зорового аналізатора ототожнюють із амблюпією. Метою даного дослідження було порівняти зорові функції у дітей з амблюпією і з уродженою міопією при однаковій рефракціі. Матеріал й методи. Під спостереженням знаходилось 93 дитини (186 око) у віці від 5 до 18 років. Були проведені офтальмологічні дослідження: візометрія без і з корекцією, рефрактометрія, скіаскопія в умовах циклоплегії, визначення резервів акомодації, ехобіометрія (передньозадній розмір ока — ПЗО), офтальмоскопія, біомікроскопія. Стан зорового аналізатора оцінювався за величиною порогів на колір по таблицях Рабкина, порогу електрочутливості за фосфеном (ПЕЧФ), за критичною частотою зникнення миготінь за фосфеном (КЧИМФ). Досліджувалися також бінокулярні функції: характер бінокулярного зору на кольоровому тесті, гострота стереозору за рандомізованими стереограмами (тест Ланга ІІ) і часом виникнення стереоефекту. Результати. Порівняльний аналіз показав, що при амбліопії з міопічної рефракцією зорові функції, такі як гострота зору з корекцією, колірний зір, стереозір, знижені більшою мірою, ніж при вродженій міопії з такою ж рефракцією. Встановлено, що у дітей з амбліопією вірогідно знижений зір на всі кольори, особливо на синій (7,5±4,8 порівняно із 3,2±3,3 у.о.) при відсутності змін на очному дні. У дітей обох груп виявлено зниження стереозору при наявності бінокулярного зору, що підтверджується високими порогами стереозору за тестом Ланга II (рандомізовані картинки).