(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Потенційна можливість впливу периферичної рефракції на рефрактогенез і розвиток міопії є обгрунтуванням для застосування ОК-лінз з метою формування миопичного периферичного дефокуса у пацієнтів з міопією. Мета дослідження. Вивчити віддалені результати ортокератологічної (ОК) терапії у пацієнтів з міопією. Матеріал і методи. Під наглядом протягом трьох років перебували 21 пацієнт (42 ока) від -0,75 до -4,5 Дптр, які використовували нічні контактні лінзи Paragon CRT 100. Результати. На підставі аналізу віддалених результатів ортокератологічної терапії виявлена достовірна значимість її позитивного ефекту на уповільнення міопічного процесу. Висновок. Більш виражений ефект ортокератологічної терапії спостерігається у пацієнтів з рефракційним компонентом, обумовленим кривиною рогової оболонки. Зі зменшенням радіуса кривини рогівки підвищується ефективність ортокератологічної терапії в процесі стабілізації міопії.