(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. У літературі є одиничні повідомлення про зниження антиоксидантных резервів організму при ускладненій міопії зі змінами на очному дні. Раннє виявлення порушень антиоксидантної системи при міопії надто важливо для подальшої її корекції й запобігання розвитку дистрофічних змін у сітківці й склері. Мета — визначити стан захисної антиоксидантної системи органа зору в нормі й у хворих на міопію різного ступеня по вмісту вільних і зв’язаних білкових сульфгідрильних і дисульфідних груп у сльозній рідині. Матеріал і методи. Під спостереженням перебувало 34 дитини у віці 8–14 років. Серед них: з міопією слабкого ступеня (7), середнього ступеня (10), високого ступеня (7), а також контрольна група — 10 здорових дітей того ж віку. Всім пацієнтам проводилися візометрія, офтальмометрія, рефрактометрія в умовах циклоплегії, біомікроскопія, офтальмоскопія. Наявність вільних і зв’язаних SH- і SS-груп оцінювали на спектроколориметрі Spekol-210 при довжині хвилі 356 нм і 412 нм відповідно. Результати. Аналіз даних показав, що вміст зв’язаних сульфгідрильних — SH-груп і зв’язаних і вільних дисульфідних SS — груп в сльозі у дітей з міопією різного ступеня при порівнянні з контрольною групою істотно не відрізнялося, однак вміст SS-груп вільних і зв’язаних мали тенденцію до збільшення на (4,8–14,5) % залежно від ступеня міопії. Встановлено вірогідно більш низький вміст вільних SH- груп в сльозі у дітей з міопією високого ступеня в порівнянні з контрольною групою — воно було нижче на 28 % і склало (54,2 ± 5,5) у.о., р<0,05). Висновки. 1. Дослідження вмісту SH у сльозній рідині показали, що рівень антиоксидантного захисту при міопії залежить від її ступеня: чим вище ступінь, тим нижче концентрація вільних SH-груп, і тим нижче рівень антиоксидантного захисту. 2. Відзначено тенденцію підвищення рівня вмісту вільних і зв’язаних SS-груп у сльозі на 4,8–14,5 % зі збільшенням ступеня міопії, що свідчить про зниження детоксікаційного захисту в цих хворих. 3. Встановлено достовірне зниження концентрації вмісту SH- груп (на 28) % у сльозній рідині в дітей з міопією високого ступеня в порівнянні зі здоровими, що свідчить про порушення у них захисної антиоксидантної системи.