(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Одним з головних чинників первинної відкритокутової глаукоми (ПВКГ) є підвищення внутрішньоочного тиску (ВОТ). Крім цього, велике значення має активація апоптозу гангліозних клітин сітківки, який обумовлює розвиток глаукоматозної нейропатії та регулюється білком р53. Сучасними дослідженнями показано наявність зв’язку між розвитком ПВКГ та поліморфізмом гену ТР53. Мета дослідження — провести математичний аналіз значення поліморфізму Pro72Arg гену TP53 у виникненні та прогресуванні первинної відкритокутової глаукоми. Матеріал і методи. Групу випадків склали 172хворих на ПВКГ, контрольну групу — 98пацієнтів без такого діагнозу (загалом — 270 осіб). Офтальмологічне обстеження проводилося тричі: при первинному обстеженні, через один і два роки; за критеріями DDLS визначали стадію ПВКГ. Факторними ознаками при побудові моделі багатофакторної логістичної регресії були «Стадія ПВКГ при первинному обстеженні» (Y1), «Ранг ВОТ при первинному обстеженні» (Y2), динаміка стадій ПВКГ протягом двох років спостереження (Y1D), динаміка рангу ВОТ (Y2D). Вхідними змінними були стать, вік, давність захворювання, генотип, а також стадія ПВКГ та ранг ВОТ на момент первинного обстеження (ВОТ0). Поліморфні варіанти гену ТР53 визначали методом полімеразноїланцюгової реакції в режимі реального часу з використанням реактивів TaqMan®SNP Genotyping Assay, Life-technologies (США). Математичний аналіз даних проводився з використанням статистичного пакета MedCalc v. 15.11.0 (MedCalc Software bvba, 1993-2015рр.). Результати дослідження. Для показнику «Стадії ПВКГ при первинному обстеженні» встановлено асоціацію з тривалістю захворювання та генотипом: ризик тяжкої стадії для пацієнтів-носіїв генотипу Pro72Arg вище (p=0,01), ВШ=3,5(95 %ВІ 1,3-9,5) порівняно з носіями генотипу Pro72Pro. Виявлено також зростання (p=0,04) ризику розвитку важкої стадії ПВКГ для пацієнтів-носіїв генотипу Arg72Arg, ВШ=3,2 (95 % ВІ=1,1-9,7), порівняно з носіями генотипу Pro72Pro. Встановлена асоціація прогресування «Рангу ВОТ при первинному обстеженні» з віком пацієнта, тривалістю захворювання та генотипом: виявлено зростання (p=0,04) ризику високого ВОТ для пацієнтів з генотипом Arg72Arg, ВШ=2,64 (95 %ВІ=1,04-6,67) порівняно з іншими генотипами. Також встановлена асоціація швидкості прогресування стадії ПВКГ з тривалістю захворювання: шанси переходу хворого у наступну стадію зростають більш ніж у два рази (p<0,001) на кожен рік збільшення тривалості хвороби. Швидкість прогресування ВОТ має асоціацію із статтю хворого: для чоловіків шанси збільшення ВОТ у 2,3 рази нижче (p=0,035), ніж для жінок. Висновок. Встановлена залежність виникнення ПВКГ від генотипу поліморфізму Pro72Arg гена TP53: у носіїв гетеро- та гомозиготного генотипу за мутантною проапоптозною алеллю 72Arg збільшено ризик розвитку важкої ПВКТ та ризик високого ВОТ.