(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. У дітей з косоокістю рано розвиваються ускладнення — як моторні, так і сенсорні — це амбліопія, неправильна фіксація, порушення фузії і бінокулярного зору. Основним в лікуванні дисбінокулярної амбліопії є усунення косоокості, підняття візусу амбліопічного ока та відновлення бінокулярного зору. Призми з давніх часів використовуються в лікуванні порушень бінокулярного зору, як і методи апаратного ортоптичного лікування. В Україні в 2009році була розроблена технологія виготовлення сферопризматичних лінз у вигляді мікропризмових окулярів комбінованої дії. Мета. Визначити вплив мікропризмових окулярів на характер зору у дітей з дисбінокулярною амбліопією в порівнянні з апаратним плеоптоортоптичним лікуванням. Матеріали та методи. В дослідженні взяли участь 149 дітей з дисбінокулярною амбліопією віком від 4 до 18років. Співдружня езотропія була у 77 дітей основної групи, а співдружня екзотропія у 11 дітей, з них у 6 (6,8%) — частково акомодаційна а у решти — неакомодаційна. У контрольній групі езотропію мали 54 дитини, а екзотропію 7дітей, з них 13 (21,3 %) акомодаційну, а решта — неакомодаційну. В контрольній групі дітям проводилось апаратне лікування а в основній — за допомогою мікропризмових окулярів. Результати. За 6міс. в основній групі — в призматичних окулярах — одночасний зір мали 51 (58,0 %) дитина, а бінокулярний зір — 20 (22,7 %) на відміну від контрольної групи, де за 6 міс. бінокулярний характер зору отримала лише 1 (3,0 %) дитина, з слабким ступенем амбліопї, а кількість дітей з одночасним збільшилася з 8 (13,1 %) хворих до 10 (16,4 %) в коригуючих аметропію окулярах. Висновки. Запропонований нами спосіб лікування дисбінокулярної амбліопії не потребує додаткової затрати часу, має гарні результати, зручний у використанні та ефективніший, ніж традиційне плеоптоортоптичне лікування.