(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Відомості про циркадіанні біоритми мінімальної експозиції розпізнавання тест-об’єктів (МЕРТ) в літературі відсутні. Мета: вивчити циркадіанні біоритми МЕРТ у школярів в умовах інтенсивного зорового навантаження. Матеріал і методи. Обстеження проведено у 98 офтальмологічно здорових школярів 13—17років, які навчаються в спеціальній школі-інтернаті з поглибленим вивченням ряду предметів. За допомогою спеціального електронного пристрою дитині пред’являвся тест-об’єкт (кільце Ландольта розміром 8 кут. хвилин); дослідження проводилось бінокулярно 5разів протягом дня: о 8, 11, 14, 16 та о 20 годині. Результати. Результат оцінки динаміки МЕРТ за допомогою непараметричного рангового дисперсійного аналізу Фридмана показав поступове статистично достовірне збільшення тривалості МЕРТ (%2 = 52,4; р=0,00000). Встановлено також, що кількість дітей зі значеннями МЕРТ більше 1 мс протягом навчального дня поступово збільшувалась. У дітей, у яких тривалість МЕРТ перевищувала 1 мс, відмічалися, як правило, скарги на підвищену зорову втомлюваність. Висновок. Проведені дослідження виявили статистично достовірні зміни (в бік погіршення) у стані МЕРТ в умовах інтенсивного шкільного зорового навантаження протягом навчального дня.